Derfor er høns en fantastisk tilføjelse til familien

Da jeg startede med at overveje at få høns, var det inspirereret af Signe Wennebergs havebøger for nye havefolk. Jeg slugte hendes fine bøger, der inspirerer til havehold med alt hvad det indebærer: Blomster, grøntsager – og altså også høns! Min umiddelbare reaktion på hendes opfordring til at holde høns i haven var tanken: ”høns er besværlige og de lugter sikkert.”

Mine fordomme er blevet gjort til skamme, da høns er utroligt nemme dyr at føje til familien: Det tager ca. 5 minutter om dagen at samle æg, give frisk vand og soignere lidt i hønsehuset. Og hverken høns eller hønsehus lugter, hvis bare man sørger for at købe den rigtige strøelse og holde deres omgivelser rene – dvs. skifte strøelse ca. 1 gang om måneden.

Høns gør haven grøn og familien sundere

Jeg besluttede mig for at blive klogere på hønsehold, så jeg kunne finde ud af om det var noget for mig. Jeg fandt ud af at høns faktisk har en stor nytteværdi:

– Hvis du har en have, leverer de fantastisk gødning og grovækst til sunde grøntsager, blomster og andre planter.
– Høns hjælper dig med havens forpestede væsner; de spiser dræbersnegleæg, og skraber gerne skraber ukrudt væk
– Høns hjælper til bæredygtighed: Du kan fodre dem med de madrester, som ellers bare ville havne i skraldespanden, og de er lykkelige og taknemmelige for det.
– De kvitterer med æg, der smager fantastisk rent og fyldigt, som en solstråle der rammer smagsløgene – den smag finder du ikke i æg fra køleren i supermarkedet. 

Høns som terapidyr

Så høns giver meget mht. nytteværdi, og kvitterer i rigt mål i forhold til hvad vi kan få ud af dem. Vi kommer til at glemme en grundviden: At dyr og mennesker har godt af at være sammen.

Det gør noget ved vores mentale trivsel at have en flok høns, som kommer gokkende og er glade for madrester og menneskers selskab. Forskning viser, at hundeejere og katteejere har tendens til mindre stress og bedre trivsel psykisk, fordi samværet med kæledyret mindsker stresshormoner og får psyke og krop til at geare ned.

På samme måde viser forskning, at ældre demente har godt af at være sammen med høns, de liver op, husker bedre og får en opgave, der får dem til at stå op om morgenen – hønsene skal jo passes og plejes, der skal samles gode æg til morgenmaden.

Tamme og sjove kæledyr

Dyr har en iboende værdi i sig selv, som de giver uden at forvente noget tilbage: De forbinder mennesket til naturen, og sætter sind og krop i forbindelse med hinanden.

Når familien får det første hold dunede, små kyllinger, så glemmer man alt om ”hvad man skal have ud af det”. Man glemmer alt om æg, gødning, nytteværdi – fordi høns er fortrinligt selskab for børn og voksne – I bliver simpelthen i godt humør, når I går ud til dem.

De kommer spænende hen til dig og din familie, og I kan sidde og ”se på høns”, mens pulsen kommer ned i hvile og snakken snor sig omkring.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på twitter