Top ti hønseracer til begynderen
Racehønsenes verden er et fascinerende univers, hvis man som jeg er hønsenørd, og gerne vil vide ALT om hvilke racer der er smukke, sjove og berigende selskab til familien.
Da jeg skulle starte med høns, var jeg i tvivl om hvilke høns jeg ville vælge. Men jeg fandt efterhånden ud af, at jeg gerne ville have racehøns, fordi det er vigtigt for mig at hønsene kommer fra en sund opvækst, hvor de har haft gode betingelser for at udleve deres naturlige adfærd.
Så jeg har nørdet rundt og støvet informationer op om racehøns, så du ikke behøver at gøre det. Jeg vil gerne præsentere ti dejlige racer for dig, der gerne vil have høns til familien.
Top 10 hønseracer til begynderen
- Orpington
- Silkehøns
- Wyandotter
- Brahma
- Sussex
- Sort Kobber Maran
- Faverolles
- New Hampshire
- Engelsk Araucana
- Australorp
Denne liste er lavet på baggrund af en meningsmåling jeg lavede i Facebook-gruppen “Høns i haven”, en gruppe som har over 25.000 medlemmer.
Jeg spurgte medlemmerne om deres favoritrace og begrundelsen for valget. Det blev den trinde Orpington der indtog 1. pladsen, fulgt af de finurlige Silkehøns på 2. pladsen og Wyandotter på 3. pladsen. I det følgende kan du læse racebeskrivelserne. Alle ti findes i stor race og dværgrace.
Listen skal ikke opfattes som at Orpington er den bedste race for dig, tværtimod byder alle ti racer på forskellige gode egenskaber.
For det kommer an på hvad du søger:
- Børnevenlige, rolige høns
- En god æglægger
- En smuk eller usædvanlig farve på æggeskallen
- Godt kød til slagtning
- At racen ikke er flyvsk
- Om hønen skrukker eller ej
- Stor race eller dværg
Hvis du har en almindelig parcelhushave, kan det være en god ide at overveje dværgracer som et godt match, da hønsene ikke slider så meget på græsplænen.
Tommelfingerreglen er, at de store racer som regel er meget rolige af temperament, mens de små racer har mere pep og bevægelse i sig.
1. Orpington. Hønsenes "Golden retriever"
Denne lidt tunge race er populær blandt hønseejere, fordi den er rolig, venligsindet og meget tålmodig. Jeg har f.eks. set min datter gynge adstadigt med en af vores orpingtonhøner, som så ud til at hygge sig. Så racen må siges at være børnevenlig.
Orpington stammer fra England og er avlet til at modstå de kolde engelske vintre, med sin imponerende, puffede dundragt. Når Orpingtoner løber, opstår der ofte fnisen, fordi det sker på en vraltende, karakteristisk facon.
Hønen er en udmærket æglægger, blot skal man passe på overvægt – orpingtoner er madglade, og fede høns lægger ikke mange æg. Racen har også en tendens til at skrukke, dvs. hønen får lyst til at ruge æg til kyllinger, som den iøvrigt er fortrinlig mor for.
Desværre kan Orpingtoner være klodsede ved udrugning og komme til at træde æggene i stykker. Racen egner sig også til slagtning, da den har et godt, fyldigt kød.
2. Silkehøne. Lille, fin høne til den mindre have
Silkehøns er en gammel race, der formentlig kommer fra Kina. Silkeblød, med puffet fjerdragt, der ligner pels. Det er omgængelige, venlige høns, der godt kan lide at sidde på skødet, fint egnet til børnefamilier.
Silkehøns er små størrelser, som passer godt til den mindre have, fordi de ikke skraber voldsomt i havens bede. De er heller ikke flyvske og ret stilfærdige (undtagen når de har lagt æg, så kommer den karakteristiske æggesang naturligvis).
Racen er ikke den mest flittige æglægger, men den er til gengæld god til at skrukke, og egner sig derfor til familier, der gerne vil udruge kyllinger selv. Silker er svære at kønsbestemme, så man må vente, til hanerne begynder at gale og hønerne lægger æg.
3.Wyandotte. Smuksak og god æglægger
Denne race er populær, og anbefales til begyndere, fordi den efter sigende er nem at gøre tam, en rigtig selskabspapegøje, og så er den god æglægger. Wyandotter har en fin, buet kropsform, der gør den til et elegant syn i en have.
Racen findes i et utal smukke farvekombinationer. Dværgracen kan godt være flyvsk og skrukker mere end den store race.
4. Brahma. En rolig kæmpe
Brahmaer er en meget rolig og venlig hønserace, og en af de største racer, med karakteristiske fjerbeklædte fødder. I koldt eller regnfyldt vejr kan der komme mudder eller frost i fjerene på fødderne, det er en god ide at tjekke og rense området, så der ikke opstår problemer. Findes i mange fine farvekombinationer.
Den skraber meget lidt, så haven påvirkes ikke meget af dens færd. Racen er sund og meget hårdfør i kolde temperaturer. Kan godt have en tendens til at skrukke. Brahma lægger brunskallede æg og er en god æglægger.
5. Sussex. God allround høne
Sussex er en gammel race, der stammer fra England og ligner det, man tit forbinder med en klassisk høne. En omgængelig høne, der egner sig godt som havehøne, da den ikke er flyvsk. Racen stammer fra England og udmærker sig ved at den hurtigt er voksen. Den er en god, stabil æglægger – også om vinteren, hvor andre racer kan holde pause.
En nysgerrig høne, der gerne går rundt sammen med dens mennesker i haven: “Måske falder der er en godbid af?” Har brug for skygge, når sommerens solstråler falder, mens den klarer vinterklimaet fint.
6. Sort Kobber Maran - hønen med chokoladeæggene
Denne race lægger fine, næsten chokoladefarvede æg med en robust skal. Racen er skabt i Frankrig nær byerne Rochelle og Marans. Sort Kobber Maran er kendt for sit fine kød og sine gode evner som æglægger.
En rolig, rar fugl, som er god til at finde mad på gåture i haven, hvilket er en god ide at tilbyde den, da den kan være en smule doven.
7. Faverolles. Tillidsfuld og hårdfør skægget høne
Faverolles er en fin, lidt pudsig høne, kendetegnet ved dens skæg, halskrus og fem tæer. Racen, der stammer fra Frankrig, er en krydsning af Brahma, Kochin, Houdan og Dorking.
Det er en tillidsfuld, livlig høne, som ikke flyver højt. Den klarer et hårdt vinterklima uden problemer, da den er robust. En udmærket æglægger og har også fin kødkvalitet, hvis man opdrætter til slagt.
8. New Hampshire. Smuk rødbrun æglægger
New Hampshire stammer fra USA, og er en flittig æglægger, med et godt, roligt temperament, udråbt i 1950´ernes Danmark til “Århundredets vidunderhøne”, pga. dens evne til æglægning og kødets spisekvalitet.
Den begynder æglægning tidligt, fra 4 1/2 – 5 måneder, hvis opvæksten har været god. New Hampshire har en meget fin og dyb rødbrun fjerfarve med sorte tegninger, som gør den til en pryd for enhver have.
9. Engelsk Araucana. Hønen med "påskeæggene"
Denne race hører også til de gamle, stammende fra Skotland, fra chilenske høns, der led skibbrud og havnede på de skotske øer. Engelsk Araucana (EA) lægger smukke, turkisfarvede æg, der nemt overgår de fineste påskeæg.
I Danmark er perlegrå og sort de eneste godkendte farver på fjerdragten, mens England har mange flere farvekombinationer. EA er en flittig æglægger, med et livligt, snakkende gemyt. Erfaringer blandt avlere viser, at den er en meget fin forælder med gode omsorgsgener. EA kan være lidt mere flyvsk pga. sin lette kropsbygning. Racen er vinterhårdfør.
10. Australorps. Flittig æglægger
Australorps blev skabt i Australien, fordi man gerne ville videreudvikle Orpingtonracen, så den kunne lægge flere æg. Deraf navnet Australorps. En rolig, gemytlig høne, som i sort farvevariant har en fin grønlig eller lilla glans i fjerdragten.
Den er en rigtig god æglægger under gode forhold og skrukker ikke nemt. Til gengæld er den efter sigende en god mor, hvis man giver den daggamle kyllinger.