Tre vitaminbomber, der styrker dine høns´ sundhed i vinterkulden

Jeg er vist lidt en “hønemor”, når det handler om mine høns; de skal gerne have det ekstra rart i kulden.

Glæden ved at give dem lidt ekstra omsorg er at de altid giver tilbage; jeg får et humørboost, når de entusiastisk kommer løbende: “Hvad har mennesket nu fundet på at komme med af lækre sager?”

De spørger klukkende på hønsesprog hvad det er jeg har til dem, og tager taknemmeligt imod sunde lækkerbider her i kulden.

Regn og ruskevejr kan godt blive lidt kedeligt for høns, så en vitaminbombe eller to tjener også som god aktivering og beskæftigelse på en grå dag. 

Her er tre vitaminbomber, som hjælper dine høns´ sundhed i de kolde vintermåneder: 

Sådan bruger du vitaminbomberne til dine høns:

1. Grønkål

Den mørke, sprøde grønkål er smækfyldt med gode vitaminer, jern og antioxidanter, der booster dine høns´ immunforsvar, så de kan stå imod vinteren. 

Du kan nemt dyrke grønkål i din køkkenhave, det er en grøntsag, der holder sig langt ind i vinterperioden, mens den modstår frostens bid. 

I starten er det en god ide at starte med små portioner, så dine høns´ maver vænner sig til kålen. Giv grønkål et par gange om ugen udover almindeligt foder og vand. 

2. Havregrød med levertran

Levertran – kan lyde som en skrækhistorie i børnehøjde fra 1950´erne, hvor børn skyede skefuldene med levertran som pesten, som forældrene kom rendende med.

Men det ved høns heldigvis ikke noget om 🙂 De har derimod gavn af at få et tilskud levertran i de tre koldeste måneder af året. 

Levertran hjælper dine høns med deres immunforsvar, fordi det indeholder Omega 3 fedtsyrer. Levertran giver også en skinnende fjerdragt, og styrker hønens fjer, negle og knogler

Kommer æggene til at smage af fisk?

Nej, det er der heldigvis ingen risiko for, hvis du kun giver det en-to gange om ugen.

Jeg giver min flok på fem høner 1 spsk. levertran to gange om ugen i en lille portion havregrød. Du finder opskriften her: Havregrød med levertran, rosiner og hørfrø

Du kan også fint blande levertranen i en lille portion korn eller fuglefrø. 

3. Hvidløg i drikkevandet

Det er efterhånden gammel viden, at hvidløg er godt for menneskers sundhed og immunforsvar – og det er også tilfældet for de fjerede hønsedamer. Hvidløg forebygger forkølelse og virusinfektioner hos høns og styrker åndedrætssystemet

Du kan putte 1 fed hvidløg, skåret over på midten, i hønsenes drikkevand, eller tilføje 1/2 fed knust hvidløg til en portion havregrød. f.eks. en gang om ugen.

Kommer mine æg til at smage af hvidløg? Nej, det er heldigvis ikke tilfældet, når det handler om små mængder hvidløg – og der er heller ikke risiko for hvidløgsånde 🙂

Del på facebook
Del på pinterest
Del på twitter